Newsletter nr. 4 (17)/8-14 septembrie 2017

 

 

 Ministerul Educației a aprobat Compendiul introductiv pentru gimnaziu

Elevii claselor a V-a și cadrele didactice implicate în procesul instructiv-educativ al acestor elevi vor utiliza, în primele opt săptămâni ale noului an școlar, Compendiul introductiv pentru gimnaziu. Conținutul documentului a fost elaborat de grupuri de lucru cu experiență în dezvoltarea de curriculum, sub coordonarea metodologică a Institutului de Ștințe ale Educației.

Compendiul include resurse de învățare și propune o abordare modernă, interactivă, sintetică, menită să încurajeze gândirea critică și comunicarea prin activitățile și aplicațiile integrate (inclusiv trimiteri către mediul on-line). 

Detalii+

 

 

Examenul national de Bacalaureat 2018 începe în luna februarie a anului viitor cu probele de evaluare a competențelor

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat din anul școlar 2017-2018 va începe luni, 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, toate probele de evaluare a competențelor se vor desfășura pe durata lunii februarie. Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune au loc în săptămâna 29 ianuarie - 2 februarie 2018.

Detalii +

 

 

Noi manuale școlare pentru elevii de clasa a V-a disponibile pe platforma manuale.edu.ro

O nouă tranșă de manuale pentru elevii de clasa a V-a a fost încărcată pe manuale.edu.ro, platforma utilizată de Ministerul Educației Naționale pentru a pune la dispoziția celor interesați versiunile electronice ale edițiilor print.

Mai exact, ne referim la 23 de manuale pentru cinci discipline: Istorie, Educație tehnologică, Informatică, Limba engleză (limbă modernă 2) și Limba engleză (limbă modernă 1) - studiu intensiv.

În săptămâna 11-15 septembrie, cadrele didactice care predau la clasa a V-a își pot exprima opțiunile în raport cu titlurile aprobate.

Detalii +

 

 

Consultare publică privind metodologia de evaluare instituțională a unităților de învățământ preuniversitar

Din punct de vedere tehnic, proiectul de metodologie inițiat de ARACIP urmărește pe de o parte simplificarea activității de evaluare internă și externă a calității educației, iar pe de altă parte informatizarea activității de evaluare internă (prin aplicația informatică https://calitate.aracip.eu) și de evaluare externă (printr-o nouă aplicație informatică, atașată platformei existente).

Sugestiile șl propunerile pot fi trimise pe adresa de e-mail aracip@edu.gov.ro.

Detalii +

 

 

Măsuri pentru stabilirea prețului abonamentelor decontate elevilor care fac naveta

Tarifele maximale aplicate în anul școlar 2016-2017 de transportatorii rutieri pentru stabilirea prețurilor abonamentelor de care pot beneficia elevii care fac naveta vor fi menținute și în următorii doi ani școlari, mai precis până la 1 septembrie 2019. 

Guvernul a aprobat, în acest sens, o hotărâre pentru modificarea articolului 4 din Hotărârea Guvernului nr. 863/2016.

Detalii +

 

 

Timpul anual de instruire recomandat pentru educația obligatorie în programul de zi, în Europa (2015-2016)

În contextul începerii noului an școlar în data de 11 septembrie și a discuțiilor apărute în spațiul public pe tema duratei anului școlar/vacanțelor, vă oferim o serie de informații în registru comparativ privind timpul minim recomandat de instruire pe an în Europa. 

Am inserat, de asemenea, și date privind debutul anului școlar pe continent.

Datele provin din rapoartele Euryidice (2015-2016).

Detalii +

 Sursă imagini: pexels.com, manuale.edu.ro. ise.ro

 

***

MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE

Str. General Berthelot 28-30, sector 1, 010168 București, România